Filtre de recerca
Etiquetes
Etiquetes
Vés enrere

FCC construirà una línia del metro de Doha (Qatar) per 506 milions d'euros

11/03/2014

FCC construirà una línia del metro de Doha (Qatar) per 506 milions d'euros

  • El futur suburbà de la capital de Qatar té un pressupost global superior als 20.000 milions d'euros
  • El Grup de Serveis Ciutadans lidera un consorci compost pels grecs d'Archirodon, els turcs de Yüksel i l'empresa local Petroserv
     

 

FCC construirà una línia del metro de Doha (Qatar) per 506 milions d'euros

FCC ha aconseguit el contracte per construir un tram de la línia vermella del metro de Doha (Qatar) per un import de 506 milions d'euros. El Grup de Serveis Ciutadans lidera el consorci guanyador, en el qual també participen els grecs d'Archirodon i els turcs de Yüksel, així com l'empresa local Petroserv Ltd. Es tracta de la primera gran obra d'envergadura de FCC en aquest emirat àrab.

Les condicions del contracte adjudicat per Qatar Railways Company estableixen un termini d'execució per a les obres de 31 mesos i la seva construcció donarà feina a més d'un miler de persones. En la licitació, el consorci liderat per FCC es va imposar a grups de Corea, Alemanya, Itàlia i l’Índia, entre altres.

El tram de la línia vermella adjudicat al Grup de Serveis Ciutadans constarà de tres estacions elevades (amb els noms de BarwaVillage, Al Wakra i Qatar Economic Zone), amb una longitud de 6,97 quilòmetres, i se soterrarà l'autovia existent a l'entrada, a Al Wakra. El pressupost total per construir el projecte global del metro de la capital de Qatar superarà els 20.000 milions d'euros.

L'adjudicació d'aquest nou contracte de metro es produeix sis mesos després que FCC aconseguís el contracte més important de la seva història a l'exterior: la construcció de tres línies del metro de Riad amb un pressupost superior als 6.000 milions d'euros. En concret, el Grup de Serveis Ciutadans encapçala el consorci FAST, en el qual també participen els coreans de Samsung, els francesos d'Alstom, els holandesos d’Strukton, els saudites de FreyssinetSaudiArabia, els espanyols de Typsa, els britànics d'Atkins i els francesos de Setec. El pressupost total per construir totes les línies del metro de la capital saudita puja a 16.300 milions d'euros.

Tal com van explicar fa poc els màxims responsables de FCC a les autoritats del país àrab i a la ministra de Foment, Ana Pastor, en un viatge oficial, les obres per construir les línies 4, 5 i 6 començaran el segon trimestre d'aquest any i donaran feinaa més de 15.000 persones de 15 nacionalitats diferents. Tal com estableix el calendari proposat, en aquest temps s'han dut a terme els treballs tècnics corresponents als estudis geològics i els sondatges de terrenys.

Des de la seva adjudicació,ja s'han incorporat a l'equip del consorci a Riad al voltant de 160 persones, de les quals una quarantena són treballadors espanyols de FCC. A més, 220 persones més s'han distribuït entre Madrid, París, Londres, Nova Delhi i Dubai per donar suport al projecte. El contracte estableix un termini de 5 anys per concloure el projecte.

Presència a l’Orient Mitjà

El contracte per construir el metro de Doha és el projecte de més envergadura per a FCC a Qatar. En l'actualitat, el Grup duu a terme la construcció de dues passarel•les per a vianants a la nova ciutat de Lusail i la segona fase dels treballs d'urbanització de Barzan Camp a Al Wajba, a 15 quilòmetres de la capital. FCC disposad’una oficina de representació a Doha.

A més, FCC està present a l’Aràbia Saudita des de 2011, a través de FCC Aqualia, amb un contracte per optimitzar la xarxa d’abastament d'aigua de Riad, d'una extensió superior als 6.000 quilòmetres. Aquestes operacions de millora donen feina a 160 persones i permetran oferir un millor servei a més de tres milions d'habitants.
Aquest contracte va ser el primer de gestió d'aigua concedit a una empresa espanyola a l’Orient Mitjà. En aquest mercat, pocs mesos després, FCC Aqualia es va adjudicar un nou contracte, en aquest cas d'operació i manteniment del sistema de sanejament i depuració a l'emirat d'Abu Dhabi.

Referència mundial en metros

A més d'aquests contractes per construir metros a Riad i Doha, FCC s'ha convertit en una referència mundial en aquest tipus d'obres. A principis d'abril, el Grup de Serveis Ciutadans inaugurarà la primera línia de suburbà de l’Amèrica Central a la ciutat de Panamà, amb un pressupost superior als 1.000 milions d'euros. El metro panameny ha estat construït per un consorci en el qual també participen els brasilers d'Odebrecht.

El metro de Toronto, amb el tram York-SpadinaTysse (Canadà), per un import total de 304 milions d'euros i la construcció del tram 1 de la línia 5 del metro de Bucarest (Romania) per un import de 267 milions d'euros són altres referències internacionals en construcció de metros per part de FCC. A Espanya, actualment construeix el metro de Màlaga i la línia 9 del suburbà de Barcelona.